FEESTDAG SINT-YVO (18 mei 2004)

Rond 19 mei, feestdag van Sint-Yvo, organiseert de Confraternitas haar jaarlijkse misviering en banket.

De misviering werd voorgegaan door E.H. VAN DEN WIJNGAERT, moderator van de vereniging en E.H. DE MAERE, pastoor van de parochie van Sint-Jacobus de Meerdere, alwaar de kapel van Sint-Yvo is gevestigd. De homilie werd gebracht door E.H. VAN DEN WIJNGAERT.

Na de viering volgde het banket in het restaurant BERNARDIN, gelegen naast de hoofdingang van de Sint-Jacobskerk. De hoofdman verwelkomde de deelnemers en begroette als nieuw lid professor STEVENS van de K.U.Leuven, die als historicus een studie maakt over de Confraterniti Sancti-Yvonis in Vlaanderen en alzo de oude archieven van onze Confraternitas zal raadplegen.

Het banket dit jaar startte met een probleem: de opkomst was een zodanig succes dat er plaatsgebrek dreigde. Gelukkig kon de uitbater zorgen voor een verwarmde luifel op de mooie binnenplaats. Mede door het warme weer en de prachtige locatie werden deze buitenplaatsen een aangename verrassing !

Tegen een democratische prijs voorzag het menu :
-een glaasje champagne als aperitief;
-een carpaccio van filet d'Anvers met roquette, parmesan en pijnboompitten;
-gebakken rascasse met julienne van wortelen geparfumeerd met acaciahoning;-een duo van desserten;
-witte en rode wijnen;
-koffie en versnaperingen.

Hoofdman Ivo MENNES had aangekondigd dat de traditionele tafelspeeches zouden worden hernomen en moest derhalve het voorbeeld geven. Hij onderhield de tafelgenoten over de prachtige reis van de Confraternitas naar Tréguier in mei 2003 bij gelegenheid van de internationale herdenking van het 700 jaar overlijden van de heilige Yvo. Fotoboeken werden doorgegeven.

Verder evoceerde hij het feest van Sint-Yvo anno 1674. Soberheid was toen geen troef:

"Het banket zelf begon vroeg op de middag en had plaats in DEN ROBIJN aan de Wiegstraat 19. Iedereen nam deel : de bisschop, de burgemeester en schepenen, de geestelijken, de magistraten, advocaten, pleitbezorgers, notariï enz.
Den hongerlust straalt zoowel uit de vinnige oogen der paters, als uit de gretige blikken onzer statige wethouders, onzer welafgeronde notarissen, trapkinnige kanunniken, hongerige procureurs en kwetterende advocaten.De magen der feestelingen waren als bodemlooze vaten en alverslindende molens. Aan den hoofdkant staat het pronkgebak, alwaar, boven een feestelijken stapel worst en pastei, een suikeren Sint-Yvobeeld troont met een gemoedelijken glimlach naar zijne vereerders gericht. En daar komen nu de tafelknechten te gepaster ure op met koperen ketels en dampend gebraad waaronder het speenvarken luide wordt begroet ; en, na het rund, den hamelenbout, de "carmonyen", de Vlaamsche ham in haar geheel. Na de ossentong, konyn en meer andere vleeschschotels, bekranst met groenten van allen aard, treden de vischgerechten voor, en het hofgevogelt, en het woud- en waterwild. En nieuwe kannen Rijnschen en Franschen wijn worden aangebracht, door den weerd Van der Cruyse, die het alles kalm bestiert, op den kerf gemerkt ten aanzien van eenieder."
(V.Jacobs, "De Confrerie van Sint-Yvo en haar Jaarfeest in 1674", Antwerpen, 1916)

Notaris Johan KIEBOOMS en advocaat Patrick VAN DER STRATEN repliceerden gevat onder soms luid commentaar of instemming van de confraters.

Aldus eindigde het banket van het 373ste werkjaar van de Confraternitas ietsje later dan gewoonlijk wegens de mooie lenteavond, het uitmuntend banket, de aangename sfeer.

I.M.Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /customers/c/7/2/confraternitas.be/httpd.www/includes/footer.php:12 Stack trace: #0 /customers/c/7/2/confraternitas.be/httpd.www/uitstappen.php(90): include() #1 {main} thrown in /customers/c/7/2/confraternitas.be/httpd.www/includes/footer.php on line 12