REIS VATICAAN (05 oktober 2005 - 09 oktober 2005)

Een dertigtal confraters reisden van 5 tot en met 9 oktober 2005 naar Rome en Vaticaanstad onder de kundige leiding van notaris Johan KIEBOOMS en raadsheer Robert VAN LAKEN.

Met het vliegtuig ging het richting luchthaven Rome Fiumicino en vervolgens met de autobus naar het verblijf Istituto Maria Santissima Assunta. De autbus bleef gedurende het ganse verblijf ter beschikking van de deelnemers. De begeesterende reisgids ter plaatse was de in Rome wonende mevrouw Istina DECORTE van de Movimento de Focolari.

De eerste namiddag werd reeds een geleid bezoek gebracht aan de Basilica di San Clemente, een parel van de geschiedenis, alwaar per verdieping de architectuur door de eeuwen heen kon worden bewonderd. Vervolgens via de Chiesa des Gesù werden we ontvangen door de pastoor van de Chiesa di San'Ivo. Deze kerk van Borromini, gewijd aan onze patroonheilige, is thans de parochiekerk van de universiteit van Rome. Het diner had plaats in een typisch Romeins restaurantje : Ditirambo.


De tweede dag in Rome was zonnig en warm zodat het heerlijk vertoeven was in de Vaticaanse tuinen, na even voordien een
bezoekje te hebben gebracht aan de Camposanto Tuetonico, het naast de Sint-Pietersbasiliek gelegen begraafplaatsje voor Vlamingen en Duitsers. De Vaticaanse Musea werd bezocht met
een gids, met navolgend een vrij bezoek van de Sint-ietersbasiliek.
In de namiddag werden we ontvangen door Mons. PALACIOS in het Staatssecretariaat van de Paus. Na een korte inleiding kregen we, hoogst uitzonderlijk, in dit hart van het Vaticaan een rondleiding en hadden we op een hoog terras, onmiddellijk naast de Basiliek, een prachtig uitzicht over Vaticaanstad en Rome. Het avondmaal werd geserveerd in het restaurant Histaria Constanza.

Dag drie was zeer gevuld maar memorabel. We ontdekten dat om zeven uur 's ochtends de Basilica di San Petro reeds druk is bezocht, niet door toeristen als zodanig, maar door honderden gelovigen die, opgesplitst in kleine groepjes, de ochtendmis bijwonen aan een van de talrijke altaren. Wegens een "dubbele boeking" was ons altaar benomen, maar gelukkig vond onze voorganger, Mons. AZERBY van Cuba, elders nog een plaats. Vervolgens konden we zeer uitgebreid ontbijten
in het befaamde HOTEL COLUMBUS aan de Via del Consiliazione. Nadien werden we ontvangen in de APOSTOLISCHE SIGNATUUR waar we een afspraak hadden met de Vlaamse eerwaarde pater Fr. DANEELS, de in feite de procureur-generaal is van de Kerkelijke Rechtbank. Geheel onverwacht ontmoetten we aldaar eveneens de Vlaming Johan ICKX, recent benoemd tot archivaris van het Vaticaan, die ons eveneens uitgebreid en interessant te woord stond.
Na de middag konden de deelnemers vrij winkelen of wandelen in Rome of een bezoek brengen aan de Soevereine Militaire Orde van Malta. Langsheen de wereldberoemde winkel- en modestraat Via dei Condotti en de Spaanse Trappen werd het restaurant Il vero Alfredo (l'Originale !) bereikt, gekend voor zijn heerlijke anti-pasta.

Zaterdag 8 oktober werden we begeleid door andermaal een Vlaming in Rome, eerwaarde pater DE BRABANDERE. Die gidste ons in de oudste kerk Santa Prassede, gekend voor zijn wereldberoemde mozaïeken, en in de moeder aller kerken, de Basilica di San Giovanni in Laterano. Na een wandeling in de regen bezochten we de kerk van San Pietro in Vincoli, met ondermeer het beeld van Mozes van Michelangelo. Het avondmaal, ons gebracht door zusters uit alle hoeken van de wereld in het restaurant l'Eau Vive, zullen we blijven herinneren als de apotheose van de reis.

Op zondag, de laatste dag, werd de Eucharistieviering bijgewoond in een overvolle Basiliek van Sint Jan Van Lateranen. Na een kort middagmaal in het verblijf, bracht de autobus ons naar de vlieghaven.

Het bezoek aan Vaticaanstad was uitmuntend, met bezoeken aan veelal niet voor het publiek toegankelijke instellingen en plaatsen, onder de begeleiding van bereidwillige monseigneurs, eerwaarde paters en priesters. Naast het nuttige was er ook het aangename in de uitgekozen restaurants. Ook de sfeer onder de deelnemers was zeer gezellig, waardoor deze reis uniek werd.
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /customers/c/7/2/confraternitas.be/httpd.www/includes/footer.php:12 Stack trace: #0 /customers/c/7/2/confraternitas.be/httpd.www/uitstappen.php(90): include() #1 {main} thrown in /customers/c/7/2/confraternitas.be/httpd.www/includes/footer.php on line 12